Στο πλαίσιο του σχολικού έτους 2016-2017,η Α τάξη του 4ου Γυμνασίου Δάφνης  επισκέφθηκε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πρωτοβουλία των καθηγητών και της διεύθυνσης. Εκεί τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματολογία τις διάφορες αγροτικές εργασίες και τα ποικίλα είδη αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.

Έμπειροι ξεναγοί ανέλαβαν την περιήγηση των μαθητών στους χώρους του πανεπιστημίου. Στις αίθουσες αυτές διεξάγονται σημαντικές και ενδιαφέρουσες  έρευνες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, τα φυσικά αγαθά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα  που απασχολούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν την περιπλάνησή τους ,αφού πρώτα παρακολούθησαν ένα οπτικοακουστικό υλικό που ετοιμάστηκε ειδικά για αυτούς. Το συγκεκριμένο υλικό τους παρείχε πληροφορίες για το κτίριο, τα μαθήματα που διδάσκονται οι φοιτητές  εκεί και τις μελέτες που πραγματοποιούν. Εν συνεχεία οι μαθητές επισκέφθηκαν το Μουσείο Πετρωμάτων που στεγάζεται μέσα στο Γεωπονικό και το δωμάτιο μελισσοκομίας , όπου έμαθαν για τις θαυματουργές ιδιότητες των προΪόντων της μελισσοκομίας ,γνώρισαν κάποιες πτυχές της ζωής στην κυψέλη και μίλησαν για την απαιτητική διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας του μεταξιού.

Κατόπιν ήρθαν σε επαφή με τα ζώα και τις φυτικές καλλιέργειες που αναπτύσσονται στις μεγάλες εκτάσεις που καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και εισήλθαν στο δωμάτιο γαλακτοκομίας . Εκεί φυσικά, γνώρισαν τα στάδια από τα οποία περνά το γάλα, πρώτη ύλη διαφόρων άλλων προΪόντων ,όπως το τυρί και το γιαούρτι, ώσπου να μετατραπεί σε κάποιο από αυτά. Η ξενάγηση τελείωσε με έναν απολαυστικό περίπατο στο καταπράσινο κήπο της σχολής.

Τα παιδιά μέσα από αυτήν την εκδρομή χάρηκαν για λίγο την ξεγνοιασιά της  φύσης, ενώ παράλληλα έμαθαν να την σέβονται, να την προστατεύουν και να την αξιοποιούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ωφελούνται χωρίς να την καταστρέφουν. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν σίγουρα γράφτηκαν ανεξίτηλα στην μνήμη τους και αποτελούν χρήσιμα μαθήματα ζωής.

 

Επιμέλεια:  Καραβά Χριστίνα

Επίσκεψη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών